Îmi place să călătoresc, iar atunci când am un pic de timp liber, deschid google maps, găsesc pe hartă un loc îndepărtat, apoi caut mai multă informație și imagini despre locația respectivă. Așa am descoperit o mulțime de locuri interesante, unde am ajuns eventual. 

Am călătorit prin lume, am explorat locuri noi, am descoperit locuri nedescoperite (de mine), m-am aflat mai mult timp în avioane și pe drumuri, decât acasă. Nu puteam răspunde niciodată unde este casa mea și niciodată nu eram complet acasă, deoarece părticele din mine erau întotdeauna în alte părți. 

Până acum nu am călătorit mai deloc prin țară, decât la Orheiul Vechi, însă grație pandemiei globale, acum am această șansă. Așa că, dacă tot ”Letmefly” e pe pauză acum, am inițiat un nou proiect ”LetmewalkMoldova” unde voi explora casa mea.  

Și dacă tot ziceam că am fost până  acum doar la Orheiul Vechi, de curând am aflat despre o mulțime de locuri noi. Mă bucură și mă miră deopotrivă ceea ce descopăr.

Descopăr Moldova încet, mă bucur de ea și aștept cu nerăbdarea unui copil ce așteaptă Crăciunul să vină weekendurile să o iau la pas.

Primul traseu selectat a fost zona de sud-est a țării. Ștefan Vodă – Căușeni este una dintre cele mai vizitate zone din țară grație vinăriilor de aici, dar și Nistrului care în această zonă are unele dintre cele mai pitorești priveliști.

Traseul este prevăzut pentru 2-3 zile și oricând puteți elimina sau adăuga vreun element în program. Nu vă porniți la drum fără a suna preventiv și a face rezervările de rigoare.

MICUL DEJUN
De fiecare dată când ies din Chișinău și merg spre Ștefan Vodă, întotdeauna opresc pe dreapta când întru în Țănțăreni și întru ”La Lenuța” pentru a cumpăra plăcinte. Luați niște plăcinte fierbinți, alegeți un loc pitoresc și bucurați-vă de micul dejun. Plăcintăria e deschisă de la 08:00 până la 21:00.

BISERICA ADORMIRII MAICII DOMNULUI

Unul dintre locurile care m-a impresionat cel mai mult a fost Biserica Adormirii Maicii Domnului.

La moment biserica e în restaurare, așa că interiorul va putea fi văzut abia în vreo 1-2 ani, dar să ajungeți aici să o vedeți măcar pe dinafară.

Prin ce e uimitoare această biserică? Prin faptul că e o iluzie optică. Pe dinafară biserica pare mică, însă atunci când întri în interior, e uluitor. Înăuntru e o biserică enormă.

Povestea bisericii e tare interesantă. Pe timpurl tătarilor, Căușeniul era capitala Hanilor Tătări.

Ei permiteau construcția de biserici însă trebuiau să nu fie mai înalte decât un călăreț cu sulița în mână.

Apropo, există doar o singura ușă de intrare în biserică și 7 ferestre ce îi dau un aspect tainic. Iar pe timpuri întrarea se făcea coborând 7 trepte.

În altar se află 2 ferestre și sunt poziționate în formă de cruce oblică, iar la o anumită ora a zilei, razele ce trec prin aceste 2 geamuri se întretaie pe altar. Mi s-a zis că acest fenomen e de o frumusețe extraordinară.

De altfel, la toti sfintii pictati in biserica le sunt scosi ochii. Conform legendei, în timpul războiului ruso-turc biserica a fost transformata in grajd. Într-o noapte, toți caii au pierit. Turcii văzând aceasta, au dat vina pe sfinți și au poruncit să li se scoată ochii.

Se mai zice că biserica e făcătoare de minuni. Pe timpuri, într-un an a fost o secetă cumplită. Preoții au hotărât să facă o slujbă unde să se roage pentru ploaie. Odată cu ultimile cuvinte rostite de către preot, a dat o ploaie torențială care a salvat lumea.

În timpul războiului II Mondial, femeile aruncau peste fereastră bilețele cu dorinți. Tradiția s-a păstrat până acum. Iată așa istorie zbuciumată a avut Biserica Adormirii Maicii Domnului.

Să sperăm că în câțiva ani îi vom putea admira frumusețea.

Apropo, am avut posibilitatea să întru în această biserică. Fiind sus pe schele unde puteam atinge podul cu mâna, când mă uitam peste fereastră, pe dinafară eram doar la nivelul pământului.

Biserica datează din 1763.

VINĂRIA GOGU

Următoarea oprire e pentru hedonistul din tine – Gogu Winery. Când trei generații au același vis, a patra generație, neapărat îl îndeplinește. Dintr-un vis și o pasiune a luat naștere această vinărie. Povestea de dragoste are deja peste 15 ani. E o vinărie ce s-a născut acasă din dorința de a crea vinuri de calitate. Ilie face niște vinuri memorabile, unice, cu caracter deosebit.

Nu pleca de acolo până nu încerci Blanc de Merlot, Metafora Roșu și plăcintele delicioase. Ia și acasă niște sticle, sunt la mare căutare și se termină imediat cum apar pe piață. Apropo, anul 2020 pare să fie totuși cu noroc, Gogu Winery va scoate pe piață în ediție limitată spumant bun-bun.

Vinăriile mici de familie, sunt foarte interesante, ai șansa să afli direct de la proprietari despre toate secretele unui vin bun. La Ilie te simți ca la un bun prieten, cu care împărtășești povești la un pahar sau mai multe de vin minunat.

Adresa: Str. Păcii 87, Căușeni
Telefon de contact: +373 798 25 409

CASA MUZEU IOAN ZLOTEA

Demult tare, mai mult de 150 de ani în urmă, într-un sătuc de lângă Căușeni s-a născut un om. Părinții i-au dat numele Elisei. Băiatul s-a dovedit a avea abilități speciale, de pe la 14 ani putea să prorocească sătenilor unde le sunt pierdute vitele și când le vor găsi, sau chiar unde să le găsească.

Iubea viața de monah și cerea permanent părinților să îl ducă la mănăstire. Părinții insă se împotriveau, pentru că el era cel mai mare dintre copii și era nevoie de forță de muncă.

Cu trecerea timpului, Elisei a început a vindeca bolnavii de orbie, iar pe cei paralizați îi punea pe picioare. Venea la el lume de peste lume inclusiv de peste Prut.

Un stareț de la schitul din Iași i-a dat numele de Ioan și l-a făcut monah, astfel a devenit Monahul Ioan Zlotea.

Toata viața a vindecat bolnavi și i-a ajutat. Lumea zicea că era atât de bun la suflet, că își putea da și cămașa de pe el.

Când am ajuns la casa-muzeu din Sălcuța era închisă, m-am uitat peste gard și mi-a plăcut ce am văzut. De alftel, am observat ceva interesant în Sălcuța, toate gardurile (pe care le-am văzut) ajungeau până la brâu, destul de neobișnuit, ținând cont că oamenii au început a ridica garduri mai mari decât casa.

Era o liniște profundă. Am dat o tură în jurul gardului și am dat peste o portița descuiată. Am intrat, m-am așezat pe prispa casei și am ascultat liniștea.

E tare idilic acest loc. Vă recomand cu mare drag să ajungeți.

Apropo, în curte a fost inaugurată şi o Alee a Genezei cu 8 lucrări cioplite în lemn. Fiecare sculptură vorbeşte despre o zi a facerii Lumii, iar a 8-a o mică clopotniţă.

Adresă: satul Sălcuța, r-nul Căușeni

VINĂRIA SĂLCUȚA

Alt loc fain pentru vizitat e Vinăria Sălcuța. La Vinărie, în sala de degustare, ai acces la un balcon cu priveliști spre dealurile Sălcuței. 

Călătorind prin Moldova, deseori mă prindeam la gândul că fac asocieri în mintea mea când văd ceva.

Ba că dealurile sunt ca la Toscana, ba că balconul vinăriei e ca cel al Julietei din Verona, apoi realizam, ștergeam tot din mintea mea și ziceam: balcon ca la Sălcuța, cu priveliști ca la Sălcuța. E tare pitorească zona unde se află vinăria. Am aflat că pe viitor se vor face investiții în dezvoltarea turismului la vinărie și cred că e o idee minunată!

Vinăria Sălcuța e o vinărie de familie, trecută prin trei generații. Vinul de la Sălcuța este rezultatul unei munci cu pasiune, devotament și dragoste.

La Sălcuța să încerci neapărat Tămâioasa de Sălcuța, dar și Pinot Gris Blush. 

Adresa: str. Pavel Creangă 3, Sălcuța
Telefon de contact: +373 22 245 252

PENSIUNEA MEȘTER FAUR

La 50km de Sălcuța se află satul Cioburciu. Dacă vrei să rămâi în zonă, iar dimineața să te trezești într-o căsuță cu stuf, sa ieși la terasă cu o cafea în mână și să admiri Nistrul, îți recomand cu mare drag Pensiunea Meșter-Faur.

Gospodar la Meșter-Faur e domnul Pavel. Domnul Pavel s-a născut la Cioburciu. După ce și-a făcut studiile la Universitatea Pedagogică, s-a întors în sat, însă în loc să fie profesor de educație fizică, a început a-și îndeplini visul de a confecționa căsuțe din stuf, așa cum au trăit străbunicii lui.

Niște minunății a făcut cu mâinile lui. Iar ceea ce nu a făcut el (broderii, ii, covoare), le-a strâns de prin satele vecine și au peste 100 de ani.

E tare frumos și autentic la Meșter-Faur. Dincolo de cazarea unică, la pensiune poți închiria kayak și contempla Nistru și împrejurimile, poți lua bicicleta pentru a explora satul, poți sta în hamac cu o carte în mână gândindu-te la sensul vieții, sau poți savura un pahar de vin și un apus frumos.

În cazul în care mergi cu copiii, pensiunea e kids friendly, copiii pot participa la master-class de împletit cu lozie. Domnul Pavel e meșter popular. Tot la pensiune este instalată și o trambulină unde copiii își pot epuiza toată energia înainte de somn 🙂

Adresă: sat Cioburciu, r-nul Ștefan Vodă (urmau să instaleze indicatoare, dacă încă nu sunt, întrebați oamenii din sat cum să ajungeți, sunt foarte binevoitori).
Telefon de contact: +37369520043

VINĂRIA LEUNTEA

O descoperire frumoasă pentru a mine a fost în satul Grădinița din raionul Căușeni. Se află la 13km de satul Cioburciu.

De foarte multe ori m-am convins că locurile ascunse de ochii lumii, sunt unele dintre cele mai fermecătoare.

De satul Grădinița nu am auzit niciodată în viața mea, iar despre vinăria Leuntea-Vin, nici atâta.

Când mi s-a recomandat să merg la vinărie, eram foarte sceptică, mă gândeam în sinea mea oare ce ar putea oferi o vinărie despre care nu știam nimic.

Însă atunci când s-au deschis porțile vinăriei, am înțeles că locul are un potențial enorm.

Vinaria Leuntea este una dintre cele mai vechi vinării din Moldova.

După anexarea Basarabiei la Rusia, foarte multe persoane au început a procura pământ pe aceste locuri pitorești. Una din ele a fost Generalul francez Ponset care a format fabrica de vin și a construit un conac înconjurată cu grădină şi parc.

Tot atunci au fost sădite viile în acea zona, au fost angajaţi specialişti în domeniul vinificaţiei din Franţa şi Germania.

Cel mai impresionant loc din vinărie sunt beciurile. Am rămas mască la vederea lor.

Beciurile de aici au fost construite în 1538, drept catacombe, iar în 1817 au fost transformate în vinărie.

Marea majoritate a catacombelor nici nu au fost descoperite.

De altfel, Ponset era adesea vizitat de Contele Voronțov, dar și Pușkin a rămas aici peste noapte când a revenit dintr-o călătorie din Odessa.

Pe viitor se planifică deschiderea unui hotel pentru cazare, dar până atunci puteți merge să vedeți această bijuterie, să degustați vinurile și să ascultați poveștile fascinante despre aceste locuri.

Conacul Ponset se afla în apropiere, dar e într-o stare… ca multe conace de la noi din țară.

Iar dacă o să luați satul la pas, o sa dați și de o pădure seculară, unde sunt stejari de peste 200 de ani.

La ieșirea din sat se află Nistrul Orb sau Chior (cum i se zice în popor) unde s-a păstrat flora şi fauna de la începutul secolului XIX-lea.

La vinărie puteți face degustare de vin, puteți comanda și mâncare. Pe viitor se prevede deschiderea unui hotel, idee pe care o consider genială, ținând cont de poziționarea vinărieri și frumuseții din jur.

Adresă: satul Grădinița, r-nul Căușeni
Telefon de contact: +37369230430

CHATEAU PURCARI

Aș urca dimineața în mașină, aș include muzică bună și m-aș porni spre Purcari. Dupa ce m-aș caza în camera-baric, serios, la Château Purcari poti dormi în butoi cu toate condițiile. Apropo, baricurile, dar și camera frumoasă din lemn au acces la o terasă cu flori de unde ai o priveliște incredibil de frumoasă.

Apoi m-aș plimba pâna la lacul cu lebede, iar acolo la terasă, admirând domeniile, aș bea un pahar de Cuvee de Purcari Brut, despre care Jerome Barret a zis frumos: “Des grandes passios naissent le plus belles emotions” (Din mari pasiuni se nasc cele mai frumoase emoții).

După masă aș lua bicicleta și m-aș duce la Nistru. Drumul până acolo te duce prin viile vinăriei, așa că nu uita să întrebi la recepție despre locația din vie unde se află un cimitir nemțesc. E o liniște de nedescris acolo…

Tot in vii este un loc de unde dacă urci, vezi ca în palmă până la Nistru.

Pe la chindii aș lua un coș în care aș pune un Pinot Grigio de Purcari, pahare și o păturică și m-aș porni către plantațiile de vii. Acolo este un loc secret de unde se vede cel mai senzațional apus.

Iar noaptea aș admira stelele cu un Negru de Purcari lângă lanul de levănțică și trandafiri.

Adresă: satul Purcari, r-nul Ștefan Vodă
Telefon de contact: +373 609 09 005

PENSIUNEA TURISTICĂ ”CASA VECHE”

Cine s-ar fi gândit că la un capăt de țară, pe mal de Nistru, poți gasi așa o frumusețe de pensiune.

Casele au peste 100 de ani și pe timpuri au aparținut unuia dintre cei mai bogați oameni din sat.

Și pentru că era asa o gospodărie frumoasă, cu o curte și o grădină imensă, atunci când a murit proprietarul inițial, feciorii lui au început să se certe cui să-i revină bogăția. În lupta pentru casă, unul dintre frați a fost omorât, iar de atunci nu le-a mai mers niciodată.

Și poate că există și o poarte bună în toată istoria asta, pentru că această gospodărie minunată a ajuns pe mâna la doi oameni frumoși.

Doi oameni, care au călătorit peste tot în lume pe vase de croazieră (au muncit pe vas) și care au revenit acasă să facă un locușor de odihnă în satul Palanca, r-nul Ștefan Vodă.

Apropo pe timpuri, în curtea casei era popota (cantina ofițerilor unde luau masa). Și dacă pe timpuri a fost loc de odihnă, acum tot așa este.

”Viitorul va fi aici. Orașul e pentru tineri”, așa frumos mi-a răspuns la întrebarea de ce totuși vrea să se retragă la sat, Dl Zaharia (proprietarul pensiunii).

Dna Tatiana, soția dlui Zaharia gătește mega delicios. Plăcinte, mămăligă, friptură, pancakes (da da! eu le ador), te lingi pe degete. Plăcinte neapărat să încercați!

La Pensiunea Turistică “Casa Veche” vii ca un străin, dar pleci ca un membru de familie sau prieten.

Tot în Palanca poți admira răsăritul de soare pe malul Nistrului, să iei bicicleta și să mergi pe ulicioare să descoperi satul, poți sta în hamac cu o carte în mână, iar în timpurile când nu era covidul, în sat se organiza o piață de pește (tare mi-ar fi fost plăcut să ajung).

Adresă: satul Palanca, r-nul Ștefan Vodă
Telefon de contact: +373 797 08 172

VINĂRIA ET CETERA

Pentru senzații tari, poti ajunge la vinărie cu avionul. Se zboară de la Vadul lui Vodă. Hotelul e făcut în stil scandinav, piscina e cu priveliște spre pista de aterizare și vie, iar terasa vinariei cu câmpul de levănțică în față, pare desprinsă din poveste.

Adresă: satul Crocmaz, r-nul Ștefan Vodă
Telefon de contact: +373 790 50 587

SHOPPING TIME”
  • Livada de aluni din satul Grigorievca, r-nul Căușeni. Este prima livadă ecologică din Moldova și e înființată de o femeie. Puteți procura alune, dar și face o vizită prin livadă.
    Telefon de contact: +373 692 12 118
  • Stana de oi din satul Zaim, r-nul Căușeni. Aici poți procura brânză de oi, caș direct de la stâna deținută de o familie de ciobani.
    Telefon de contact: +373 682 74 573
  • Stupăria din orașul Căușeni. Aici puteți procura produse apicole.
    Telefon de contact: +373 797 14 147

Proiectul LetMeWalk Moldova a fost dezvoltat cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID Moldova, Suedia și UK aid în parteneriat cu Asociatia Nationala pentru Turism Receptor și Jaguar Land Rover Moldova.

Preluarea textelor de pe pagina www.letmewalk..md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Preluarea integrală a materialelor letmewalk.md se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *