„Numele îi vine de la cetatea Orhei asezată pe rîul Răut, care nu e prea mare, dar cu toate aceastea e frumoasă și are cu prisosință tot ceea ce este trebuitor vieții omului. Lacul Orheiului este așezat în aproape de aceasta spre răsărit, și astronul minunat din aceast lac. Pe malul dinspre apus al lacului în mijlocul codrilor deși, se văd urmele unei cetăți vechi, numită de locuitori Orheiul Vechi. Judecând după așezarea ei, pare să fie cetatea Petrodava din Dacia.” (Dimitrie Cantemir)

În al 3-lea traseu am colindat raionul Orhei și am ajuns până la Telenești.

Traseul este prevăzut pentru 2-3 zile și oricând puteți elimina sau adăuga vreun element în program. Nu vă porniți la drum fără a suna preventiv și a face rezervările de rigoare.

MICUL DEJUN

Traseul Chișinău-Orhei trece prin satul Peresecina. Iar Peresecina îmi place mult pentru că aici se află Marcu Bakery. Vă recomand să luați micul dejun aici, pentru că au cele mai gustoase placinte, abia scoase din cuptor, cafea bună bună și personal amabil și zâmbitor. Plăcinte la tigaie, plăcinte la cuptor, pâine, produse de patiserie – totul e proaspăt și incredibil de gustos.

Interiorul brutăriei e foarte frumos și e confortabil. Să vă uitați în tavan pentru a vedea harta lumii. Neapărat să încercați plăcintele cu cartofi și brânză de oi și să o salutați pe Lenuța – fata cu cel mai mare zâmbet de la Marcu Bakery.

Apropo, denumirea îi vine de la Sf. Apostol și Evanghelist Marcu ce oferea săracilor pâine, spunându-le: ”Domnul să-ți dea pâinea vieții celei cerești.”

De altfel, sunt sigură că veți opri și la întoarcere să luați bunătăți pentru acasă.

Poftă bună!

Adresă: Str. Mihai Eminescu 158, satul Peresecina
Telefon de contact: +373 61 088 122


ECO-VILLAGE


La câțiva kilometri de Peresecina se află satul Râșcova unde există o comunitate diferită de celelelate din Moldova. Este unica comunitate de la noi din țară ce s-a dedicat creării unei comunități eco și a unui stil de viață sustenabil. De altfel este primul sat din Moldova unde există platforme de stocare selectivă a deșeurilor.

Tot în această localitate a luat naștere inițiativa EcoVillage. Ideea a aparținut unei familii care atunci când s-au născut copiii au început să se întrebe ce ar putea face mai mult pentru comunitate. Până a decide să se mute la Râșcova, au studiat peste 20 comunități din țară, principalele criterii fiind deschiderea oamenilor și a Administrației Publice Locale către o comunitate ecologică.

Au găsit oameni ce gândesc la fel, au construit o casă naturală, mănâncă sănătos și se ocupă cu agricultura organică și permacultură. Permacultura înseamnă să crești produse prin modalități durabile, observarea principiilor naturii, compatibilitatea plantelor. Mai simplu – fără implicarea omului (decât ocazional).

De altfel, colectarea selectivă, tot a fost ideea acestui grup de inițiativă. Au mers din casă în casă pentru a explica oamenilor din sat. În două săptămâni s-au strâns peste 40.000 lei pentru construcția platformelor de selectare.

Un lucru bucură, foarte multe persoane vin să se inspire pentru comunitățile lor și sperăm ca în viitor să fie incluse tot mai multe sate în procesul de reciclare.

Visul oamenilor de la EcoVillage e ca traiul ecologic să nu fie ceva ieșit din comun, dar să devină o normalitate. Fiecare poate face un pas mai mic sau mai mare.

Așa că dacă sunteți interesați să experimentați grădinăritul ecologic, să vedeți cum se fac construcțiile din materiale naturale, să vizitați hotelul pentru insecte, să măncați mâncare vegană sau vegetariană gustoasă, neapărat trebuie să mergeți la Râșcova.

La EcoVillage, puteti să rămâneți peste noapte. Cazarea e neconvențională și e mai mult despre o experiență, care în simbioză creaza ceva special.

De altfel, tot aici se află un sanctuar de cai. Aici stau căluții care au fost abandonați sau care trebuiau duși la abator. Copiii și maturii care vin aici au posibilitatea să petreacă timp cu ei, să facă hipoterapie, să îi îngrijească, să îi mângăie. La moment se construiește un grajd nou pentru ei, iar deasupra grajdului vor fi câteva camere de cazare pentru iubitorii de cai.

Iar dacă ești interesat să afli cum poți și tu face același lucru pentru comunitatea ta, la EcoVillage poți participa la ateliere tematice: cum să îți construiești o casă ecologică, cum să grădinărești, cum să compostezi corect, cum să faci lapte din migdale sau ovăz, etc.

Îți vei petrece timpul într-o oază de liniște. E o oaza unde respiri altfel.

În localitate există un traseu prin pădure care este foarte bine marcat și unește Râșcova cu satul Ivancea. Este un traseu frumos pentru drumeții experimentați, dar și începători ce se termina pe malul lacului Ivancea unde ai parte de priveliști foarte frumoase. Traseul începe din spatele bisericii.

Adresa: satul Râșcova, r-nul Criuleni
Telefon de contact: +373 785 82 557

CHATEAU VARTELY

Acasă la Taraboste. Trebuie să recunosc că am vizitat pentru prima dată această vinărie. Vinăria a fost fondată în 1996 pe teritoriul unei foste cariere de piatră din orașul Orhei, iar porțile pentru vizitatori le-au deschis în 2008 odată cu restaurantul, beciul și frumoasele sale vile.

Apropo, Taraboste este vinul de top al vinăriei, iar numele său face parte din istoria acestor meleaguri. Tarabostes era o denumire dată aristocraților geto-daci. Acest termen își are originea de la forma căciulilor purtate de către nobilimea din acea perioadă străveche.

Pe teritoriul vinăriei se află un complex turistic cu 3 vile construite conform tradițiilor de la nord, centrul și sudul țării. Și da, vila de la nordul țării e tare arătoasă, dar oricum mai dragă îmi e aceea de la sud, dacă tot de acolo mă trag. Prețurile pentru cazare încep de la 50-110 euro pe noapte inclusiv micul dejun.

Eu îți recomand să petreci un weekend aici. E tare multă verdeață, liniște, mâncare delicioasă și vin bun.

Dacă nu ai timp, poți alege unul dintre tururile vinicole ce includ degustări și excursie prin vinărie. Prețul pentru tururi începe de la 180 lei (degustare de 3 vinuri) până la 900 lei (degustare de 7 vinuri cu asociere gastronomică).

Dacă nu vrei nici tur, nici cazare, poți veni la restaurant să savurezi o cină delicioasă. Zice lumea că pe înserat, poți vedea apusuri tare frumoase de la terasa restaurantului.

Teritoriul vinăriei e mare, dar e o oază de liniște, confort și intimitate.

Apropo, la amiază, când deschizi larg porțile beciului, razele soarelui cad foarte frumos pe baricurile ce se maturează în liniște.

Adresa: Str. Eliberării 170 / B, orașul Orhei
Telefon de contact: +373 68 500 555

COMPLEXUL DE MEȘTEȘUGURI ”ARTĂ RUSTICĂ”

Arta Rustică sunt recunoscuți pentru faptul că sunt unicii în Moldova care au redescoperit covorul autentic. Tot ei au redescoperit pomul vieții, floarea busuiocului, spicul de grâu, elemente ce constituiau codul genetic al neamului moldovenesc.

Sufletul acestui complex e doamna Ecaterina. Vă povesc despre ea pentru că, cu siguranță vă va fi ghid atunci când ajungeți aici, iar despre covoare vă va relata dumneaei.

A fondat acest complex din dragostea pentru artă populară și covor. În sat la Clișova s-a țesut mult, toată familia a țesut. Când era mică și vedea că mama țese, se ducea neapăarat să prindă arta țesutului, chiar dacă mama nu o lasă să se apropie de război de frică să nu i se încurce ițele.

Doamna Ecaterina zice în glumă că dragostea față de meșteșuguri i-a apărut din lipsa de alte oportunități. Și despre ce oportunități puteai vorbi 40-50 de ani în urmă?

Când a ajuns profesoară a hotărât să învețe copiii din sat această arta covorului, pentru a nu uita datinile și obiceiurile strămoșești.

A început cu un atelier de creație acasă, ca mai apoi, peste mai mulți ani să transforme o clădire veche în ceea ce e astăzi – Complexul de Meșteșuguri.

Doamna Ecaterina povestește cu atâta entuziasm despre covor, despre identitate, despre artă, că poți petrece ore înșir la complex.

E multă liniște, lumină, istorie și magie acolo printre covoare. Fiecare covor țesut are povestea sa. La Complex sunt 2 covoare ce au o istorie deosebită, să întrebați neapărat de ele: o istorie e chiar legată de covorul bunicii doamnei Ecaterina, iar altul e un covor ce a călătorit până în Siberia și acum e în muzeul complexului.

Puteți procura covoare autentice făcute cu mult drag, puteți cumpăra ii, fețe de mese, traiste și multe alte lucruri interesante. Totodată puteți participa la ateliere de țesut covoare.

Adresă: satul Clișova Nouă, raionul Orhei
Telefon de contact: +373 69 347 472

PENSIUNEA TURISTICĂ ”TREI PĂSTORI”

Pensiunea ”Trei păstori” e o pensiune relativ nouă. De ce relativ? Pentru că până nu demult a fost o tabără pentru copii. În 2020 a trecut printr-o renovare majoră și s-a transformat într-o pensiune confortabilă unde sunt 30 locuri de cazare.

Se află în mijlocul naturii, iar pe teritoriu există un lac / piscină exterioară, terasă, foișoare, barbeque. Pensiunea este construită în stil rustic, iar fiecare cameră este completată cu elemente tradiționale (covoare, sobă) și au baie proprie.

În cadrul pensiunii există și un restaurant unde puteți comanda din timp bucate tradiționale delicioase.

Dacă vreți să vă rupeți de realitatea orașului și să petreceți un weekend într-o zonă cu tradiții, pitorească și ospitalieră, atunci vă recomand să ajungeți aici.

Prețurile încep de la 400 lei de persoană pe noapte.

Adresa: satul Zăhăreuca, raionul Telenești
Telefon de contact: +373 60 117 999

BONUS

Oamenii de la Chateau Vartely au facut un lucru tare frumos, o hartă turistică a raionului Orhei cu locurile ce pot vizitate, experiențe ce le puteți încerca și o listă cu gospodari de unde puteți cumpăra produse locale. Poți avea parte de aventuri off-road, kayaking, poți zbura cu balonul de aer cald, avionul de mici dimensiuni sau parapanta. Poți descoperi locuri magice, conace, case-muzeu, poți merge la biserica romano-catolică din Orhei, poți deprinde arta meșteșugurilor populare, poți gusta cașcavaluri făcute de un nativ francez și multe alte lucruri interesante, pentru că Orhei nu e doar Orheiul Vechi.

Date de contact:
1. Livada de gutui, s. Pohrebeni, tel: 078922299;
2. Sculptor de buciume, Andrei Tihon, s. Nicolăeuca, tel: 069442258;
3. Muzeu-sătesc „Vatra Strămoșească”, s. Vatici,tel: 069127960;
4. Casa-muzeu „Alexandru Donici”, s. Donici, tel: 068136083;
5. Conacul familiei Lazo, s. Piatra, tel: 023558242;
6. Degustări de brânzeturi „Fromage”, s. Horodiște, tel:079134013;
7. Costume naționale, atelierul „Datina”, Orhei, tel:079707501;
8. Excursii off-road și avion, Trophy travel, tel: 069999941;
9. Muzeu „Ion Budulai”, „Ion Adomniței”, s. Cucuruzeni, tel: 060276210;
10. Zbor cu balonul de aer cald, www.aerobis.md, tel: 069600999;
11. Brânzeturi „Casa Fermierului”, s. Brăviceni, tel: 079427468;
12. Zbor cu parapanta, www.paraplan.md, tel: 069672163;

Proiectul LetMeWalk Moldova a fost dezvoltat cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID Moldova, Suedia și UK aid în parteneriat cu Asociatia Nationala pentru Turism Receptor și Jaguar Land Rover Moldova.

Preluarea textelor de pe pagina www.letmewalk..md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Preluarea integrală a materialelor letmewalk.md se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *