”Vinul nostru este creat de multe generații de vinificatori în cele mai mari galerii subterane din lume apreciat de consumatorii din est și din vest consacrat de legende în care cu toții ne regăsim.”

Istoria Vinului Moldovei începe cu multe mii de ani în urmă. Vinul a fost monedă de schimb și trofeu al luptelor, devenind produsul național al Moldovei. Nu există gospodar în Moldova care să nu fi făcut vin vreodată.

Vinul e mândria și feblețea moldovenilor de pretutindeni. Vinul e cel ce ne unește, e cel care ne face vorba mai duioasă atunci când ne strângem împreună cu prietenii, tot vinul e ultimul produs consumat atunci când ne despărțim de ei, numind frumos acest obicei ”la botul calului”.

Vinurile noastre au ajuns în cartea de recorduri Guiness pentru cele mai mari galerii subterane. Tot vinurile noastre au fost consumate de diferite personalități marcante de-a lungul anilor, dar și de oameni obișnuiți din peste 100 de țări din această lume.

Și câte legende au strâns vinurile noastre… o mie și una de nopți nu ar fi de ajuns să le ascultăm.

CASTEL MIMI


Legenda spune că ultimul Guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, fiind student la Montpellier la Școala Superioară de Agricultură, s-a îndrăgostit de fiica unui om bogat din zonă.

Tatăl fetei nu a fost de acord cu această relație, din motiv că Mimi ar fi fost prea sărac pentru ei. Tânărul s-a ambiționat, s-a întors în Moldova și a construit Castelul Mimi. Cand l-a terminat a mers înapoi în Franța să ceară mâna fetei, însa ea era deja căsătorită cu altcineva.

Tristă poveste, dar totuși cu un final fericit. Fericit pentru noi, pentru că putem admira această bijuterie în prezent, renovată și renăscută.

Apropo, pe strada București colț cu strada Lazo se află vila urbană în care a locuit Mimi. Lui Constantin Mimi îi datorăm prezența soiului Aligote în Moldova și tot el a condus primul Ford în Moldova. A fost o personalitate foarte interesantă.

Cand ajungeti la Castel, neapărat să întrebați despre legenda stafiei care se zice că bântuie labirinturile subterane, dar și despre “ingredientele” din care au fost făcute caramizile de la Castel. Veți ramânea surprinși!

Dincolo de degustări, fine dining, wine baruri, puteți să vă petreceți și nopțile la castel. Castel Mimi boutique hotel este o stațiune de 5 stele, care include șapte bungalouri unice. Oaspeții acces gratuit la piscină în aer liber și o piscina pentru copii, se pot bucura de grădinile și terasele Castel Mimi.

Așteptăm în viitorul apropiat și Wine SPA-ul.

Prețul pentru 24 ore de cazare e de 150 euro în zilele săptămânii și 180 euro în weekend. Include mic dejun și mini bar.

Nu plecați de la Castel fără o sticlă de Roșu de Bulboaca.

Adresă: satul Bulboaca, r-nul Anenii Noi
Telefon de contact: +373 265 0 1893


VINĂRIA ASCONI

Când ajung undeva, îmi place să aflu povestea locului. La fel am intenționat și atunci când am ajuns la vinăria Asconi. La întrebarea mea despre poveștile locului, mi s-a răspuns că nu există nicio legendă sau poveste, iar magia o fac oamenii ce calcă pragul vinăriei.

Asconi Winery este o afacere de familie ce a fost fondată în 1994. Și chiar dacă nu există nicio poveste, eu cred că povestea au făcut-o tradițiile străvechi de producere a vinului de către localnici, la care s-a adăugat tehnologia de ultimă generație și a ieșit un vin fermecător.

Asconi vinde vin pe 5 continente, acoperind 25 de țări. Vinurile lor au ajuns în țări ca Nigeria, Tanzania, Australia sau Japonia.

Când ajungeți la vinărie, neapărat să luați o Rară Neagră sau o Fetească Neagră și neapărat să luați o excursie cu degustare. Ghizii de acolo, 2 fete minunate te vor învăța cu mare dragoste despre vin.

Excursia fără degustare costă: 75 lei, excursia și degustare de 3 vinuri: 150 lei, excursia și degustare de 5 vinuri: 200 lei, excursia și degustare de 7 vinuri: 250 lei. Tot la vinărie puteți face picturi în vin cu Vasile Botnaru. Master-class-ul costa 250 lei (minim 10 persoane). Workshopul include 1 sticle de vin cu etichetă pentru a fi pictat.

La Asconi sunt 2 restaurant unde vă puteți delecta cu bucate tradiționale moldovenești delicioase conform vechilor rețete ale familiei. De atlfel, în sala cu pian (care tot are o poveste interesantă) puteți admira fotografii vechi cu membrii familiei fondatorilor. Neapărat să luați la desert papanași sau clătite.

Iar dacă v-a prins noaptea, sau vreți să petreceți mai multe zile la vinărie, aici sunt 12 căsuțe rustice rupte din poveste. Atmosfera e a unui sat moldovenesc de sute de ani în urmă. Și chiar dacă la exterior sunt făcute exact conform tradițiilor, numai pentru acoperișul din stuf cât chin a fost, iar interiorul e cu elemente tradiționale, să știți că veți avea parte de tot confortul (încălzirea autonomă a căsuței). Iar diminețile de-o dragoste să te trezești cu cântatul cocoșilor.

Prețul pentru o noapte (inclusiv micul dejun cu spumant) e de 90 euro / noapte pentru o cameră standard, sau 120 euro / noapte pentru un suite.

Neapărat să mergeți la recepția sătului cu case, acolo e un adevărat muzeu cu lucruri vechi și incredibile.

Apropo, vara viitoare va fi dată în exploatare piscina, care se zice că va fi una dintre cele mai mari din țară. Eu una abia aștept.

Adresă: str. Ștefan cel Mare 1, satul Puhoi, r-nul Anenii Noi
Telefon de contact: +373 799 88 637

ATU WINERY

Vinăria ATU este prima vinărie urbană de la noi din țară și a fost deschisă în 2016. Este destinată iubitorilor de vinuri artizanale. Vinăria produce vinul în cantități foarte mici 1000-3000 de sticle anual, ceea ce le permite producătorilor să atragă atenție maximă la toate detaliile de producere a unui vin bun.

Toate vinurile sunt produse manual, începând de la cules până la îmbutelierea sticlelor și etichetarea lor.

Un lucru fain ce îi deosebește de alte vinării este că reușesc să combine arta vinului cu cea a artei stradale (grafitti). Fațada, dar și interiorul vinăriei sunt desenate în grafitti.

Vinăria produce vinuri în mare parte din soiuri locale.

ATU este deschisă pentru vizite și evenimente pe tot parcursul anului. Există și un pachet turistic deosebit ce oferă oaspeților posibilitatea de a degusta vinurile vinărieri, dar și de a avea parte de un workshop de grafitti.

Nu plecați de la vinărie fără o Viorica.

Adresă: Bd. Dacia 58, orașul Chișinău
Telefon de contact: +373 69 222 237

CRAMA TUDOR

Când vă ziceam că moldovenii fac vin din moși-strămoși, nu glumeam. Pasiunea pentru vin la noi în țară se transmite din generație în generație. Așa s-a întâmplat și cu Tudor Aghenie, care este vinificator în a șasea generație. Ba mai mult, familia lui se trage dintr-un neam de boieri, proprietar de moșie, ale căror vinuri se puteau bea nu doar acasă, în Moldova, dar și în marele orașe europene.

Anual la vinărie se îmbuteliază în jur de 1.000 de sticle, iar strugurii se culeg pe podgoriile proprii.

Dincolo de dragostea față de vin, familia Aghenie este și un ambasador al turismului rural.

La Cramă sunt câteva căsuțe rustice din lemn care se află la marginea pădurii și podgoriilor. Aici puteți mânca cele mai delioace plăcinte și sarmale direct din cuptor, pe care să le udați cu un pahar de Fetească Regală.

La Crama puteți face excurii cu degustări.

Degustarea de 5 vinuri cu prânz tradițional costă 360 lei. Degustarea de 7 vinuri cu prânz tradițional – 580 lei, iar dacă vrei o degustare de 9 vinuri (inclusiv unul de colecție) plus un prânz din zece bucate tradiționale, te va costa 900 lei.

Nu e neapărat să optați pentru excursie cu degustare, la Cramă puteți veni să mâncați gustos și să beți un vin bun (sau mai multe).

Adresă: satul Sadova, r-nul Călărași
Telefon de contact: +373 697 63 771

AGRICI WINE

Agrici Wine are o istorie de peste 60 de ani. Vinăria Agrici este o afacere de familie și cea de a doua generație implică doar femei, care continuă afacerea începută de părinții lor. Tatăl Efim Agrici este viticultor și vinificator, cel care a fructificat pasiunea pentru creșterea strugurilor și procesarea vinurilor.

Vinăria se află la doar 15 km de Chișinău, unde are podgoriile proprii. Și ce podgorii! Toscana invidiază dealurile și văile vinărieri. Vă recomand să ajungeți neapărat în plantațiile viticole vara și toamna, veți avea parte de priveliști superbe. Totodată luați cu voi o sticlă de Rose de la vinărie și bucurați-vă și papilele gustative, nu doar ochii.

Vinăria este în plin proces de reconstrucție, iar în primăvara 2021 își va deschide ușile vizitatorilor cu o frumusețe de sală de degustare.

Veți putea degusta vinuri artizanale create de două generații de vinificatori ai familiei, într-un mode natural și sustenabil.

Adresă: Mileștii Mici, Ialoveni
Telefon de contact: + 373 691 56 851

CRAMA TRONCIU

Nicolae Tronciu provine dintr-o familie de vinificatori în a treia generație. Bunicul lui a reușit să aducă în Moldova soiuri de struguri europene și de acolo a început totul. De la el a luat Badea Colea (așa cum îl numesc cu drag oamenii) primele lecții, cunoștințe pe care le-a aplicat mai apoi în practică.

Este o vinărie mică de familie unde totul se face cu mare dragoste și dedicație. Anual se produc până la 10.000 de sticle din 5 soiuri de struguri.

La Crama Tronciu vinul se toarnă cu suflet, din plăcere și cu mult drag.

La Crama se organizează degustări de vin. Nu plecați de acolo fără să luați acasă o sticlă de Sauvignon.

Adresă: satul Pereni, r-nul Hâncești

CRAMA MIHAI SAVA

Gura lumii zice că Mihai Sava face cel mai bun vin din zonă. Mica afacere a fost fondată în 1996, atunci când s-au plantat primii butași de viță de vie și se află în satul Costești, r-nul Ialoveni. De altfel, este o afacere de familie unde sunt implicați absolut toți membrii ei. Unii îngrijesc de vița de vie, alții culeg roada, iar ceilalți participă în procedul de producere a vinului.

Apropo, Mihai Sava are câte un vers pentru fiecare soi de vin crescut de el. Unele dintre versuri le puteți găsi pe eticheta din spatele sticlei. Un alt lucru interesant este eticheta din față, unde este ilustrată imaginea casei de unde a pornit această afacere de familie.

Strugurii se cultivă pe podgoriile Pojoganei și sunt situate în apropierea lacului Costești, iar vinurile păstrează cu sfințenie tradițiile vechi ale Costeștilor.

Puteți merge la Crama Mihai Sava pentru degustare de vinuri și pentru a mânca bucate tradiționale delicioase.

Adresă: Str. Alexei Mateevici 1-3, satul Costești, r-nul Ialoveni
Telefon de contact: +373 693 09 134

Proiectul LetMeWalk Moldova a fost dezvoltat cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID Moldova, Suedia și UK aid în parteneriat cu Asociatia Nationala pentru Turism Receptor și Jaguar Land Rover Moldova.

Preluarea textelor de pe pagina www.letmewalk..md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Preluarea integrală a materialelor letmewalk.md se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *