– Bună ziua, cum putem ajunge la Meșter Faur?
– Mergeți drept înainte, apoi la biserică o faceți la dreapta, după asta la stânga și de acolo mai întrebați oamenii cum să ajungeți.

Pauză.

Probabil omul a vazut în ochii noștri că n-am înțeles prea multe. A dat din mana și a zis: mergeți după mine!

Am mers vreo câțiva km și am ajuns pe malul Nistrului la Pavel Țăranu.

– Vi-i foame? Haideți să vă pun la masă. Ne-am așezat la terasă, dna Nelea a scos repede sarmale, frigărui, vin și un cob de suc de piersici.

A mers tare bine, mai ales că afară era o zăpușeală, iar la terasă era răcoare, viță de vie și miros îmbătător de Mâna Maicii Domnului.

Dl Pavel s-a născut la Cioburciu. După ce și-a făcut studiile la Universitatea Pedagogică, s-a întors în sat, însă în loc să fie profesor de educație fizică, a început a-și îndeplini visul de a confecționa căsuțe din stuf, așa cum au trăit străbunicii lui.

”Numai ce nu a făcut! Și la Moscova a fost, și lemn a prelucrat, și pănușe a împletit!”, spune dojenitor soția Dlui Pavel, dar cu o admirație și un respect enorm.

Dl Pavel între timp zâmbește ștregărește cu un zâmbet molipsitor.

Tot ce mi-am notat în notițe de la vizita la Cioburciu a fost: cele mai muncitoare mâini.

Și chiar așa și este. Vedeți în poze ce minunății a făcut cu mâinile lui. Iar ceea ce nu a făcut el (broderii, ii, covoare), le-a strâns de prin satele vecine și au peste 100 de ani.

Mie îmi este frica de apă. Nu pot înnota si de la asta se face și mai mare. 

Așa că atunci când Dl Pavel mi-a propus să luăm kayak-ul să mergem pe Nistru, am ezitat, da’ el a insistat frumos și eu m-am urcat. 

Desi i-am facut parul carunt de la faptul ca ii ziceam permanent sa intoarca acasa, experienta a fost wow. 

Telefonul pentru a filma l-am scos doar la final și doar pentru cateva secunde, din vâsle am uitat să dau, da’ neapărat mă întorc să mai repet aceasta experienta. 

Pentru rezervări, sunați la: +37369520043

Proiectul LetMeWalk Moldova a fost dezvoltat cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid în parteneriat cu Asociatia Nationala pentru Turism Receptor și Jaguar Land Rover Moldova.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *